5 recomandări pentru a preveni miopia – De ce avem mai mare nevoie de ochelari decȃt bunicii noştri?

Știm că este greu ca în ziua de astăzi să revenim la alimentaţia şi stilul de viaţă pe care l-au avut bunicii nostri însă, studiile de specialitate au arătat că acestea au un impact major asupra apariţiei şi progresiei miopiei, ȋn special ȋn perioada copilăriei. Putem, totuşi, să ne ghidăm după cȃteva principii de bază pentru a asigura sănătatea oftalmologică a noastră şi a copiilor noştri.

miopie

Iata 5 recomandari pentru a preveni miopia si progresia acesteia

DO’s

  • Alimentaţia – trebuie să fie adecvată vȃrstei şi echilibrată din punct de vedere al principiilor nutritive. Se recomandă consumul unor alimente care să aibă un nivel crescut de proteine, nivel moderat de grăsimi (preferabil nehidrogenate), nivel scăzut de carbohidraţi cu index glicemic mic. De asemenea, benefic s-a dovedit a fi consumul zilnic de fructe şi legume, evitarea alimentaţiei de tip fast food şi consumul moderat de sare.
  • Lucrul de aproape – acesta trebuie să se limiteze la sub 2 ore ȋn faţa tabletei/ telefonului/ calculatorului. Pauzele ar fi indicat să urmeze regula 20-20-20 de relaxare a acomodaţiei recomandată de Asociaţia Americană de Oftalmologie (privitul pentru 20 de secunde la 20 picioare (6 metri) la fiecare 20 minute de efort ocular la aproape). Această regulă este menită şi să prevină sindromul privitului la calculator. Acesta este asociat, de regula, cu oboseală şi discomfort local produs de acomodaţia prelungită şi efectele scăderii frecvenţei clipitului asupra suprafeţei oculare. Este recomandat ca lucrul la birou să se realizeze pe un plan ȋnclinat la 20 grade cu controlul permanent al posturii corpului şi capului ȋn vederea evitării discomfortului ocular, cȃt şi al musculaturii spatelui şi gȃtului.
  • Stil de viaţă – se recomandă un stil de viață activ, jocurile şi preocupările ȋn aer liber fiind asociate cu un nivel crescut de vitamina D şi dopamină. Toate acestea, alături de expunerea la radiaţii ultraviolete de tip B şi la lumina cu lungime de undă ȋntre 380-450 nanometri (violet) s-au dovedit benefice ȋn prevenirea apariţiei şi stoparea progresiei miopiei.

DON’Ts

  • Alimentaţia nerecomandată este cea de tip fast food sau alimente cu index glicemic ridicat. Acestea conţin nivel crescut de grăsimi hidrogenate, nivel crescut de carbohidraţi ȋnalt rafinaţi, nivel scăzut de proteine. Lipsa fructelor şi legumelor din consumul zilnic, consum excesiv de sare şi consumul coloranţilor artificiali şi a conservanţilor se asociază celor de mai sus ȋn tabloul comportamentului alimentar nociv.
  • Lucrul de aproape ce depăşeşte 2 ore ȋn faţa tabletei/ telefonului/ calculatorului predispune la o acomodaţie prelungită ce determină apariţia unui spasm acomodativ asociat cu cefalee şi oboseala oculara. Postura inadecvată la masa de lucru, atȃt a capului, cȃt şi a corpului pot determina acomodaţie inegală a celor doi ochi cu evoluţie discrepantă a valorilor dioptrice.
  • Stil de viaţă sedentar şi lipsa activităţilor ȋn aer liber au fost asociate cu o stimulare redusă a periferiei retiniene, conducȃnd la un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta miopie, acesta fiind de 52 ori mai mare decȃt normal cu cȃt ambii părinţi suferă de această afecţiune.

Recomandările actuale ȋntr-o formă mai uşor de reţinut presupun :

  • sub 2 ore la calculator
  • peste 2 ore ȋn aer liber
  • alimentaţie cu indice glicemic mic
  • postură adecvată la birou
  • pauze de lucru scurte şi frecvente

Acum, că tot am ajuns la finalul articolului, este nevoie de o pauză. La un tenis sau ce vă place vouă mai mult!
Articol scris de Lorena Rahău – medic rezident oftalmolog

 

 

 

 

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑