A rămâne focusat poate fi dificil, dar poate fi chiar mai dificil când ești înconjurat de lucruri care te pot distrage într-un mod constant.
În lumea de azi mereu conectată, distragerea poate fi doar la un clic distanță. Chiar și în momentele liniștite, atenția ta poate fi distrasă de gandul de a-ți verifica Facebook-ul sau de a intra pe jocul ăla pe care nu l-ai mai jucat de ceva vreme.
Probabil că de când lucrezi de acasă, ai observat că te concentrezi mai greu. Asta se poate datora stării psihice, de stres, sau poate fi pur și simplu din cauză că ești acasă, distras de lucrurile care te înconjoară sau pe care le poți face ( curățenie, mâncare, copii).
Abilitatea de a te concentra poate însemna diferența dintre succes și eșec sau, în acest caz, dintre o zi bună și una mai puțin satisfăcătoare.
Iată 4 pași pe care îi poți urma pentru o mai bună concentrare, care să te ajute să duci lucrurile până la capăt, chiar și în situațiile dificile.
- Începe prin a-ți evalua puterea de concentrare
Înainte de a începe să lucrezi la îmbunătățirea focusului mental, acordă-ți puțin timp pentru a evalua puterea ta de concentrare în momentul actual.
Reușești să te concentrezi cu spor, dacă
- Ți se pare ușor să fii alert
- Stabilești obiective și împarți sarcinile în câțiva pași mai mici
- Faci pauze scurte, apoi reiei de unde ai rămas
Trebuie să lucrezi la concentrare, dacă
- te surprinzi visând de multe ori cu ochii deschiși
- nu te poți ține departe de lucrurile care te distrag
- pierzi evidența progresului
2. Minimizează lucrurile care te pot distrage
Oamenilor le este greu să recunoască câte lucruri îi pot distrage. Poate fi radioul care se aude pe fundal, televizorul pornit, notificările de pe telefon (un foarte bun sfat este să le dezactivezi când ai un task important).
Este cu atât mai greu dacă ești acasă și te distrag constant copiii, soțul/soția sau activitățile casnice.
Fă-ți o listă și începe cu cele mai importante lucruri. Setează un spațiu și un timp pentru fiecare activitate, iar pentru cele de birou retrage-te într-un spațiu liniștit și cere să nu fi întrerupt, pe cât posibil.
Nu toate ditragerile pot să vină din surse exterioare. fii atent la starea ta de spirit. Oboseala excesiva, stresul, motivația scăzută, anxietatea, pot fi piedci pentru concentrare!
3. Renunță la multitasking
În timp ce multitasking-ul poate părea o modalitate excelentă de a face multe lucruri repede, se dovedește că oamenii stau, de fapt, destul de prost la acest capitol.
Jonglarea mai multor sarcini simultan poate reduce dramatic productivitatea și face mult mai dificil să fii atent la detaliile care sunt cu adevărat importante.
Resursele noastre de atenție sunt limitate, așa că încearcă să le consumi într-un mod inteligent!
4. Rămâi în prezent
Este greu să rămâi concentrat mental atunci când te gândești la trecut sau îți faci griji pentru viitor. Probabil ai auzit oamenii vorbind despre importanța lui „a fi prezent”. Totul este să îndepărtezi distracțiile, fie ele fizice (telefonul mobil) sau psihologice (anxietățile tale) și să fii complet angajat mental în momentul actual.
Această noțiune de a fi prezent este esențială și pentru a-ți reface atenția. Rămâi angajat aici și îți menții atenția ascuțită și resursele mentale aplecate asupra detaliilor care contează cu adevărat la un moment dat în timp.
Este posibil să dureze ceva timp până te voi obișnui să nu mai fi distras, dar să lucrezi la învățarea pentru a trăi cu adevărat în momentul respectiv este un factor absolu necesar pentru concentrare. Nu poți schimba trecutul și viitorul nu s-a întâmplat încă, dar ceea ce vei face astăzi te poate ajuta să eviți repetarea greșelilor din trecut și să deschizi o cale spre un viitor mai bun.