Dr. Dana Bratu: Mituri legate de protectia solara si cateva sfaturi reale pentru protejarea copiilor impotriva radiatiilor UV

Pentru ca se apropie ziua copilului si multi parinti vor alege destinatii cu plaja pentru aceasta mini-vacanta, dar si pentru ca vine vara cu zile arzatoare, alaturi de Doamna Doctor Dana Bratu ne-am popus sa abordam cateva aspecte legate de protectia solara si sa “spargem” niste mituri adanc inradacinate in perceptia populatiei. 

Cremele de protectie solara sunt recomandate doar vara, mai ales cand stam la plaja!
Cremele speciale dedicate protectiei solare sau produsele cosmetice care contin si ecran solar sunt recomandate pe TOT parcursul anului. Motivul este dat de faptul ca radiatiile ultraviolete sunt emise continuu, indiferent de sezon; este adevarat, sunt mai intense vara, dar nu sunt de neglijat in niciun sezon. Din acest motiv, pe parcursul iernii, putem utiliza produse cosmetice hidratante sau de make-up (fond de ten) cu SPF 20-30, pe cand vara este recomandat un produs cu SPF 50, mai ales la persoanele cu pielea, ochii si parul deschise la culoare (blonde, ochi albastri). Radiatiile UV se reflecta in apa, zapada sau nisip, motiv pentru care multe arsuri solare se petrec la schi!

Daca evitam expunerea la soare in intervalul orar 11:00-16:00, suntem protejati impotriva arsurilor.
Chiar daca intensitatea radiatiilor este mai mica in afara acestui interval, acest lucru nu inseamna ca putem renunta la cremele cu ecran solar, mai ales daca stam la piscina sau in apele marii sau chiar si sub umbrele de soare. Am precizat ca radiatiile UV se reflecta in apa sau nisip si ne „ataca” din toate directiile. Pentru a fi eficiente, cremele cu factor de protectie solara trebuie sa fie reaplicate la fiecare 2 ore de plaja si de fiecare data cand iesim din apa.

Daca folosim uleiuri naturale (cocos, migdale, argan, etc) vom avea un bronz uniform si sanatos!
FALS! Sa lamurim un lucru: NU exista bronz „sanatos”! Fie ca mergem la solar sau alegem sa stam la plaja, in lumina directa a soarelui, contribuim la fotoimbatranirea rapida a pielii noastre. Fotoimbatranirea se traduce prin scaderea numarului de fibre elastice si de colagen, adica subtierea prematura a pielii. Ridurile fine din jurul ochilor, gurii se datoreaza in mare masura expunerii la soare. La acestea adaugam si petele pigmentare care raman la nivelul tenului dupa ce trece bronzul.
Cat priveste uleiul de plaja, va invit sa faceti un exercitiu de imaginatie: ganditi-va la un cartof crud intr-o baie de ulei incins! Ce rezulta? Un cartof prajit! Cum poate fi considerat sanatos acest proces in care pielea noastra se apara prin inchiderea culorii (sinteza de melanina = bronz) de traumatismul termic pe care i-l producem voit?

Copii trebuie lasati la soare cat mai mult pentru ca au nevoie de vitamina D!
 Vitamina D este necesara dezvoltarii sistemului osos, muscular si contribuie la echilibrul calciului in organism. La sugari, principalele surse de vitamina D sunt reprezentate de laptele matern si propria sinteza la nivelul pielii cu ajutorul radiatiilor UV. Intrucat laptele matern nu contine cantitati mari de vitamina D, multi pediatri recomanda suplimentarea dietei cu vitamina D in primul an de viata. Necesarul de vitamina D este acoperit prin expunerea la soare cateva minute pe zi, insa nu in intervalul orar cand emisia de radiatii este maxima.

In cazul in care copilul dezvolta o arsura solara, trebuie sa ii aplicam iaurt sau crema de galbenele.
Gresit: In cazul unui eritem solar (roseata), puteti folosi apa termala si lotiuni calmante “after-sun”. Daca leziunea incepe sa dezvolte vezicule, acestea nu se sparg! De asemenea, nu aplicati produse preparate in casa sau alte “leacuri babesti” pentru ca riscati suprainfectia si agravarea leziunilor – in acest caz este indicat sa va adresati medicului pediatru sau dermatolog

CUM PROTEJAM COPIII DE EFECTELE NOCIVE ALE RADIATIILOR UV

Sugarii sub 6 luni trebuie feriti de expunerea directa la soare!
Acoperiti pe cat posibil intreaga suprafata cutanata cu haine lejere. Unele materiale sunt special create cu protectie UV. Folositi palarii SI ochelari de soare pentru cei mici.
Pe zonele expuse la soare este necesara aplicarea unei creme cu fotoprotectie. Recomandarile specialistilor vizeaza produse cu un factor de protectie de 50 (SPF 50) care sa fie aplicate cu 30 minute inainte sa iesiti din casa. Desi multe produse sunt waterproof si garanteaza o protectie de pana la 80 minute sub apa, asigurati-va ca reaplicati produsul dupa fiecare baie in mare / piscina, etc atat timp cat copilul va continUa sa fie expus radiatiilor solare.
Cand aplicati cremele sau lotiunile cu factor de protectie, nu neglijati zone precum lobul urechii, varful nasului, buze. La nivelul fetei, cremele nu se aplica direct pe piele, ci veti elibera o cantitate mica de produs in palmele dvs si apoi veti intinde produsul acoperind toata aria vizata.

Cu bagajul de vacanta complet echipat cu produse de protectie solara, va urez mini-concediu minunat, fara incidente!
Dr. Dana Bratu
Medic Dermatolog

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑