Dacă aveai nevoie de un mic inbold sau un eveniment organizat care să te facă să-ți amintești cât de important este mediul înconjurător și de cât de multă nevoie au pădurile noastre de noi, acesta este ceea ce căutai. Asociația Pădurea Copiilor organizează la sfârșitul lunii septembrie în Ploiești și începutul lunii octombrie în București, a 9-a ediție a celui mai mare eveniment sportiv dedicat unei cauze de mediu, care îmbină sportul, alergarea și relaxarea.
Crosul Pădurii Copiilor este evenimentul la care poți participa și dona pentru susținerea proiectului de împădurire. Deviza noastră este „Creștem vlăstarii Vlăsiei!” și promovăm sportul, activitățile în aer liber și responsabilitatea față de natură.
Evenimentul va avea loc pe 30 septembrie-1 octombrie în Ploiești și pe 7-8 octombrie în București. În fiecare dintre cele două orașe, o zi este dedicată curselor de 5, 10 și 15 km, iar cealaltă activităților de familie și „Regăsirea Copilăriei”, unde oameni de toate vârstele se pot bucura de jocuri sportive și ateliere educaționale de mediu.
Activități reacreative cu familia
„O probă nouă va fi introdusă anul acesta, pe care mizăm ca fiind extrem de interesantă și anume proba de stat în iarbă care ne ajută să ne reconectăm cu natura, dar și cu cei dragi. Pentru începători durează o jumătate de oră și presupune renunțarea la gadget-uri pentru o jumătate de oră, iar pentru iubitorii profesioniști de relaxare pregătim o ora de meditație ghidată. Este un mod nonconformist de recreere și o probă unică în România,” ne povestește Teodora Pălărie, președinte Asociația Pădurea Copiilor.
Proba de stat în iarbă este deschisă atât pentru începători cât și pentru profesioniști. Trei condiții se impun la ambele categorii: renunțarea la orice dispozitive electronice, statul pe iarbă fără întrerupere în timpul alocat și relaxarea deplină. Începătorii pot conversa pentru o jumătate de oră cu cei din jur sau pot lăsa mintea să zburde prin Pădurea Copiilor, iar avansații beneficiază de o oră de meditație ghidată, acompaniată de muzică reconfortantă. Înscrierea la proba de stat în iarba este 35 lei, bani folosiți pentru îngrijirea a 7 puiuți.
Crosul pentru adulți
Un alt element nou pentru această ediție este decizia organizatorilor de a cronometra timpul de alergare al tuturor participanților în întrecerile de 5, 10 sau 15 km pentru a transforma plăcerea alergării într-o sursă de mândrie personală. Crosul se desfășoarea înaintea Maratonului Internațional București, unde Asociația Pădurea Copiilor este cauză și este o oportunitate bună de antrenament pentru alergătorii de distanțe lungi. Indiferent de ceea ce alegi, două lucruri sunt sigure: vei avea parte de un weekend de sport și voie-bună în inima orașului și vei contribui la plantarea și îngrijrea de noi păduri, lucru de care țara noastră are mare nevoie acum. Până pe 31 august înscrierea la cross pentru 5, 10, 15 km este 50/100/100 lei, urmând ca după această dată prețul să crească la 65/130/130 lei.
Asociația Pădurea Copiilor mai pregătește și o zi cu probe necompetitive, cum este cursa de 1 km pentru alergarea cu familia și o cursă pentru copii de 500 și 1000 m. La această întrecere premierea se va face în funcție de numărul de înscriși și de vârsta lor, câștigând familia cea mai numeroasă, dar și familia cu cel mai tânăr și cel mai vârstnic reprezentant. Pentru înscrierile de 25-30 lei, Asociația va îngriji puiuți.
Crosul Pădurii Copiilor se desfășoară încă din 2009, iar anul acesta este o ocazie de a celebra prin mișcare, recreere și timp petrecut în aer liber. Evenimentul este susținut pentru al doilea an consecutiv de Kaufland România, ca parte a campaniei sale „Trăiește fresh!”.
Dacă vrei să mergi cu colegii tăi de la birou la acest eveniment, există și opțiunea de alergare corporate. Nu numai că vei putea să ai parte de o activitate de tip team building, dar vei susține și compania din care faci parte.
De ce este nevoie de acest tip de acțiuni?
Lipsa pădurilor în România este o problemă destul de gravă, în ultimii 100 de ani România pierzând mai mult de jumătate din suprafața împădurită. Sudul țării este cel mai afectat, având în medie între 2,5-5 % suprafață împădurită, din totalul recomandat de 20%.
Lipsa pădurilor produce un dezechilibru al mediului înconjurător, afectând circuitul hidrologic, calitatea aerului și calitatea vieții în regiunile din jur.
Ceea ce își propune Pădurea Copiilor este să crească suprafața împădurită din România, ghidându-se după anumite valori de bază. Aceste valori includ dezvoltarea durabilă și promovarea consumului sustenabil, conservarea biodiveristății, educarea și implicarea comunităților locale, promovarea voluntariatului și a implicării sociale și promovarea unei vieți sănătoase.
Toate donațiile și contribuțiile din partea participanților vor ajuta la aducerea unui aer mai curat pentru generațiile viitoare, așa că nu uita să completezi formularul de înscriere până pe data de 24 septembrie!