Cu toții avem o dorință intensă de a fi iubiți și ingrijiți. Nevoia de a fi iubit, așa cum au arătat experimentele anumitor psihoterapeuți, ar putea fi considerată una dintre nevoile noastre fundamentale. Una dintre formele pe care le are această nevoie este confortul creat de contactul uman – dorința de a fi îmbrățișat și atins. Rezultatele arată că bebelușii care sunt lipsiți de contact, în special în primele șase luni de la naștere, cresc cu șansa de a avea anumite lipsuri care îi vor afecta în viața de adult.
Având în vedere importanța necesității de a fi iubiți, nu este surprinzător că majoritatea dintre noi credem că un factor semnificativ pentru fericirea noastră este dacă ne simțim iubiți și îngrijiți. După efectuarea anumitor sondaje, cercetătorii au descoperit că oamenii consideră „relațiile sănătoase” ca unul dintre obiectivele lor de vârf – la fel cu obiectivul de a „duce o viață fericită și împlinitoare”.
Cu toate acestea, în căutarea înplinirii nevoii de a fi iubiți, cei mai mulți dintre noi nu recunoaștem că avem o nevoie paralelă: nevoia de a iubi și de a avea grijă de ceilalți. Se pare că această dorință este la fel de puternică ca nevoia de a fi iubit. Dorința de a iubi și a avea grijă de ceilalți este cea care stă la baza fenomenului „agresivității drăguțe”. Agresiunea drăguță se referă la tendința de a ciupi, îmbrățișa sau de a exprima altfel iubirea față de ceilalți – în special față de bebeluși, pisoi sau cățeluși – în moduri care rănesc ușor sau provoacă disconfort obiectului afecțiunii noastre.
Astfel că, exprimarea iubirii sau a compasiunii pentru ceilalți aduce beneficii nu decât celor cărora le oferim actele noastre de iubire, dar și nouă.
Ce ne face fericiți?
Dacă nevoia de a iubi este puternică și universală și este, de asemenea, un determinant puternic al fericirii, de ce nu suntem mulți dintre noi conștienți de asta? Încearcă să răspunzi la întrebarea: „Ce te-ar face mai fericit?” Nu răspuzi cu „a-i ajuta pe ceilalți” sau „a oferi dragoste cuiva”. Poate, mai degrabă cu „bani” sau „a fi iubit”? Poate că răspunsul are legătură cu mesajele la care suntem expuși în mod obișnuit, de la persoanele care ne cresc și până la mass-media. Aceste mesaje sugerează că fericirea noastră constă în a fi primitorul atenției, iubirii și respectului altora, mai degrabă decât în a fi donatorii de atenție, iubire și respect. De exemplu, majoritatea dintre noi am crescut cu convingerea că fericirea constă în atingerea obiectivelor de auto-evoluție, cum ar fi succesul în carieră, bogăția, faima sau puterea. În schimb, nevoia de a iubi și de a avea grijă de ceilalți este rareori accentuată, cu excepția exprimării iubirii in artă, pentru a o oferi celorlalți.
Există cel puțin trei motive pentru care cei care practică generozitatea experimentează un impuls în nivelurile de fericire.
În primul rând, deoarece oamenii au o înclinație inerentă de a fi corecți cu ceilalți, beneficiarii generozității se simt datori să întoarcă actele de generozitate înapoi. Astfel, atunci când ești generos față de ceilalți, atragi în schimb comportamente generoase de la ei.
Atunci când ești generos, șansele sunt să îi atragă și pe alții care sunt la fel de generoși față de tine. Și a fi înconjurat cu oameni generoși și plini de compasiune este, din motive evidente, un plus pentru fericire mai mult decât să stai cu oameni egocentrici și materialiști.
În cele din urmă, acesta poate fi cel mai important motiv pentru care a fi generos îmbunătățește nivelul de fericire. Când ești generos, povestea pe care ți-o spui este aceea că ai tot ce ai nevoie și mai mult, motiv pentru care îți poți permite să fii generos. În schimb, atunci când ești înșelător și lacom cu afecțiunea ta, povestea pe care ți-o spui este că ești un cerșetor nemulțumit de ceea ce ai și că ai nevoie de mai mult pentru a fi fericit. Un secret bine păstrat al fericirii este să practici generozitatea.
Nu ai nevoie de multe resurse ca să fii generos. Este mai important să faci lucruri mici cu multă dragoste decât să faci lucruri mărețe cu puțină iubire.
Text preluat, tradus si modificat de aici https://www.psychologytoday.com/us/blog/sapient-nature/201401/the-need-love