In timpul sarcinii, femeile pot fi mai predispuse la dezvoltarea infectiilor vaginale din cauza modificarilor la nivel hormonal si al echilibrului florei bacteriene. Aceste infectii pot fi incomode si, daca nu sunt tratate, pot duce la probleme de sanatate mai grave atat pentru mama, cat si pentru copil.
Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Medicover, explica care sunt cele mai comune tipuri de infectii vaginale in timpul sarcinii, simptomele acestora si modul in care pot fi tratate.
1. Vaginoza bacteriana
,,Un tip comun de infectie genitala in timpul sarcinii este vaginoza bacteriana. Vaginoza bacteriana este cauzata de un dezechilibru al bacteriilor din vagin si poate duce la complicatii precum travaliul prematur si greutatea mica a bebelusului la nastere. Vaginoza bacteriana poate determina secretii abundente, cu miros deranjant sau dureri abdominale. De obicei se trateaza prin administrarea de antibiotice prescrise de medic”, explica dr. Ana Chioveanu.
2. Candidoza
Un alt tip de infectie genitala des intalnita in perioada sarcinii este infectia cu candida, o ciuperca ce exista in mod normal in vagin, dar care se dezvolta escesiv din cauza dezechilibrelor florei vaginale si provoaca mancarime, arsuri si o scurgere densa, alba. Tratamentul pentru candida include antifungice.
3. Herpesul genital
Herpesul genital este un alt tip de infectie care poate aparea in timpul sarcinii si este o infectie cu transmitere sexuala care este cauzata de virusul herpes simplex. In timpul sarcinii, herpesul poate fi transmis copilului, ceea ce poate duce la probleme grave de sanatate. Simptomele herpesului genital include rani sau vezicule, mancarime si durere.
4. Infectiile cu transmitere sexuala
,,Infectiile cu transmitere sexuala precum chlamydia, gonoreea si sifilisul pot aparea si in timpul sarcinii si pot fi transmise de la mama la copil in timpul nasterii. Simptomele acestor tipuri de infectii sunt diverse, dar includ scurgeri vaginale abundente, mancarime si durere sau senzatie de arsura la urinat. Tratamentul cu antibiotice este eficient, insa trebuie urmarita sarcina cu atentie”, afirma dr. Ana Chioveanu.
Cum iti dai seama ca ai o infectie vaginala?
Simptomele infectiilor vaginale in timpul sarcinii pot varia in functie de virus, insa majoritatea includ:
• Secretii vaginale anormale: acestea pot fi dense, albe, galbene sau verzui si pot avea un miros puternic.
• Mancarime sau arsura in zona vaginala: aceasta poate fi insotita de roseata sau umflare.
• Durere sau disconfort in timpul actului sexual sau al urinarii.
• Sangerare vaginala anormala: aceasta poate varia de la pete usoare pana la sangerare abundenta si poate fi insotita de crampe.
„Este important de retinut ca unele infectii vaginale pot sa nu prezinte deloc simptome. Acesta este motivul pentru care este important ca femeile insarcinate sa efectueze controale prenatale regulate si sa informeze medicul daca observa vreo modificare a secretiei vaginale sau experimenteaza orice disconfort sau durere in zona genitala. Diagnosticul si tratamentul infectiilor vaginale in timpul sarcinii pot ajuta la prevenirea complicatiilor si la asigurarea sanatatii atat a mamei, cat si a copilului”, adauga dr. Chioveanu.
Cum poti preveni aparitia infectiilor genitale in timpul sarcinii?
Este important ca femeile insarcinate sa solicite asistenta medicala daca banuiesc ca au o infectie genitala. Tratamentul pentru aceste infectii poate include antibiotice, medicamente antifungice sau medicamente antivirale, in functie de tipul de infectie. In unele cazuri, viitoarea mama ar putea fi nevoita sa fie spitalizata pentru tratament.
,,Pentru a preveni infectiile genitale in timpul sarcinii, gravidele trebuie sa respecte o buna igiena si sa foloseasca protectie in timpul activitatii sexuale. De asemenea, ar trebui sa evite dusurile vaginale, care pot perturba echilibrul natural al bacteriilor din vagin”, ne sfatuieste dr. Ana Chioveanu.
Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology si membru al European Society of Human Reproduction and Embryology.
Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Pentru consultatii dr. Chioveanu activeaza in urmatoarele 2 clinci: Spitalul Medicover si Femme Boutique Medical. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro.