Arta curajului și asumarea consecințelor actelor de curaj

Ma gandesc mult in ultima perioada la curaj. Dar ce înseamnă, mai exact, curajul? Există mai multe modalități de a explica ce înseamnă să fii curajos, dar pentru mine, a fi curajos nu înseamnă doar a face lucrurile fără teamă, ci a face ceea ce este greu, chiar dacă îți este teamă.


Ce înseamnă cu adevărat a fi curajos? Dicționarul definește curajul ca având puterea mentală sau morală pentru a face față pericolului, fricii sau dificultății. Acest lucru deschide în minte interpretări din filme, precum Gladiatorul. Dar acea imagine de a fi curajos este, oarecum, incompletă. Unii autori vorbesc despre curaj ca și cum acesta ar fi o voce, o intenție, care ne spune ce ar trebui să facem. „Viteazul ascultă vocea încă mică și face cum îi spune” ( Glennon Doyle Melton ).

Cele două definiții, cea a dicționarului și explicația intrinsecă a curajului, oferă o imagine completă de „curaj” pentru mine. Se onorează ceea ce este adevărat pentru tine și asta se întâmplă doar, după cum spune Glennon, ascultând vocea încă mică din interiorul tău. Dar ascultarea acelei voci liniștite în loc de zgomotul mulțimii necesită forță morală și mentală. Să faci ceea ce trebuie, nu ceea ce poți (sau ce este mai ușor).

Aceasta implică, din necesitate, confruntarea cu pericol, frică sau dificultate. A fi curajos înseamnă a asculta acea voce și apoi a păși în teama care aproape întotdeauna apare. Uneori, asta pare a sări dintr-un avion pentru a depăși o frică de înălțime. Alteori pare să faci neașteptatul, chiar dacă te temi de judecata altor oameni. Poți merge într-atât de departe încât poți „risca” schimbarea și poți prelua controlul asupra vieții tale !

Ce aduce curajul – frica de a nu îi dezamagi pe cei din jur!

A fi suficient de curajos să trăiești viața în termenii tăi înseamnă că riști să dezamăgești alți oameni. Chiar dacă nu pui preț pe opinia celor din jur, ori nu ești foarte sociabil, acesta poate fi un pas important de asumat, deoarece ai putea fi respins și nimănui nu îi place cum se simte respingerea.

De multe ori când suntem pregătiți să facem o schimbare, teama care ne oprește este reacția celorlalți. Dintr-un sentiment de loialitate, de multe ori renunțăm la a fi curajosi și preferăm să ne dezamagim pe noi și să nu îi dezamagim pe cei apropiați nouă. Cu timpul, însă, disonanța din sufletul nostru între modul în care trăim și cum ne dorim cu adevărat să ne afișăm în lume a devenit prea mare pentru a putea fi ignorată.

Curajul presupune a-ți asuma și pierderea de relații sau atragerea dezamagirii din partea celorlalți, însă vocea ta interioară îți va spune că faci ceea ce trebuie.

Se spune că asumarea și simțul proprietății sunt cele care ne fac să ne luăm viața în propriile mâini. Eu sunt RESPONSABIL de viata mea, de deciziile mele, de felul în care este VIAȚA MEA acum. Renunță la a căuta vinovați pentru ceea ce nu este așa cum îți dorești în viața ta și asumă-ți responsabilitatea propriei tale vieți!

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑