jocuri educative pentru copii intre 18 luni si 2 ani

Jocul este pentru copil cea mai importanta sursa de invatare. Prin joaca, copiii imita situatii din lumea reala si isi pun la treaba imaginatia, dezvoltand povesti unice si invatand lucruri noi. Intotdeauna am avut o placere aparte pentru jocuri educative, jocuri care pun la treaba imaginatia, care dezvolta abilitati, care exerseaza memoria sau care ajuta la dezvoltarea creativitatii.

Pentru a asigura o dezvoltare optima a copilului, jocurile educative trebuie sa permita copilului libertatea de explorare. Acestea trebuie sa fie simple, sigure si cat se poate de amuzante. Pentru ca joaca amuzanta este cel mai usor mijloc de invatare!

Cuburile si formele din lemn

Cu ajutorul cuburilor din lemn, cei mici pot crea diferite constructii prin combinatii de cuburi si culori. Pe langa faptul ca ceea ce a iesit din manutele lor ii incanta pe deplin, prin aceast tip de joaca se exerseaza motricitatea fina, creativitatea, dar si „regula echilibrului” (de fiecare data cand turnul cade). Lemnul este un material sigur, dur si activeaza foarte bine simtul tactil.

cuburi de lemn

Multe carticele de activitati dedicate acestei varste contin o jucarie de imbracat. Cum se face ?

Cea mai simpla metoda este sa realizam dintr-un material mai dur (fetru, de exemplu) silueta unei fetite sau a unui baietel. Apoi, cu alte culori sau materiale sa realizam cateva mini hainute diverse (fusta, pantaloni, bluza, salopeta) pe spatele carora sa prindem un arici. Copilul isi poate exersa creativitatea incercand sa imbrace figurina cu combinatii diverse de haine. Astfel, el observa culori si texturi diferite ale materialelor, dar realizeaza in acelasi timp si cum sta treaba cu imbracatul in realitate. In acelasi mod, putem crea un papucel caruia sa ii punem un siret/arici si sa incercam sa invatam copilul sa faca o fundita sau sa inchida si deschida ariciul.

jucarie de imbracat
foto

Pentru ca deja timpul de concentrare al copilului creste, un sortator ar fi o idee minunata pentru aceasta varsta. Sortatorul este acea cutie cu forme, si trebuie sa bagi fiecare forma in gaura potrivita. astfel invatam culorile, formele, exersam rabdarea si experienta incercarii repetate. (piesa aia nu merge aici, incearca dincolo!, hai, inca o data! mai la stanga, mai sus…bravoo!)

sortator

Foarte bune sunt si jocurile cu animale si sunete de animale, noi deja le exersam din plin, stim ca vaca face muuu si broscuta oac-oac-oac. Pentru alte idei de jocuri educative pentru copii puteti intra si pe site-ul noriel.

Sa ii crestem cu dragoste!

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑