Ieri am dat o fuga prin piata dupa capsuni. Observ ca cu fiecare zi ce se incalzeste, capsunile din piata sunt tot mai coapte si mai gustoase.
Dar…ieri am gasit cirese!
Aparute pe tarabe de cateva zile, ciresele de mai sunt primele cirese aparute la noi, asa ca nu am putut rezista. Am luat si eu o mana de cirese, aici la mine kilogramul este 15 ron.
Ce nu stiam despre cirese este ca ele au foarte multe proprietati benefice organismului.
Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine, magneziu, antocianine si melatonina. Ciresele sunt perfecte la inceputul verii pentru o cura de vitaminizare si energizare dupa o iarna lunga si o primavara ploioasa. In plus, ele reduc oboseala si starile melancolice.
Ciresele contin: betacaroten, vitamina C, vitamina PP, vitamina K, vitamine din complexul B; minerale: clor, sodiu, potasiu, magneziu etc; antioxidanti si substante active.
Antioxidantii si substantele active detoxifica organismul si ajuta la mentinerea sanatatii celulelor, devenind astfel inamici ai cancerului.
Ciresele sunt bune pentru ficat si pentru rinichi. O cura de doua cani de cirese sau o cana de ceai de cozi de cirese pe zi, ajuta la curatarea ficatului si a rinichilor, indepartand astfel nisipul sau pietrele la rinichi.
Pentru ceaiul de cozi de cirese se pune: o cana de apa fiarta si o lingurita de cozi de cirese maruntite.
Ciresele sunt bune si in dulceata, gem, compot, prajituri si placinte.
Eu le prefer in stare naturala.