Apucaturi de antreprenor la 23 de ani

Ce paradox ciudat, cand esti tanar, curajos si ai putere de munca, nu ai suficiente cunostinte sau bani, iar cand esti senior si experimentat, nu mai ai curaj si putere.
Cred cu tarie ca tinerii pot face multe lucruri frumoase in mediul de afaceri, in lipsa experientei de munca/viata, ei pot compensa cu curajul si perseverenta tineretii, penru ca, nu-i asa, ce pierzi? Timp ai destul!

antreprenor tanar

Insa, sa te decizi ca incepi sa construiesti un lucru de la 0 nu este usor deloc, nici pentru cei mai curajosi dintre noi, aceia care se arunca cu capul inainte, convinsi ca si cel mai trainic zid are sa cada in urma loviturilor repetate.
In primul rand iti dai seama ca trebuie sa renunti la job (cine are), si sa te dedici trup si suflet pasiunii sau ideii tale. Si aici incep problemele…

  1. Cat o sa imi ia pana scot primul ban?
  2. Cate luni trebuie sa ma intretin singur, in timp ce investesc timp si bani in ideea mea?
  3. ce se intampla daca nu reusesc sa o duc la capat? Iar aici intervine frica de posibilitatea sa fi pierdut si bani si timp, pentru un ideal care nu poate sa fie atins.
  4. 95% dintre afaceri esueaza, de ce ar functiona a mea?
  5. cum cresc, cum ma dezvolt, unde voi ajunge?

E foarte greu sa raspunzi tuturor acestor intrebari, si sa gestionezi toate fricile care vin o data cu ” construiesc ceva de la 0″. Iti faci un plan de afaceri cat mai realist si speri tu ca nu ai ratat nicio cheltuiala, iar la „cheltuieli neprevazute” ai trecut o suma frumusica.
Dar apoi intervine altceva. Lipsa experientei. Cum incep? Ce acte am nevoie? Cine o sa ma ia in serios? Unde gasesc furnizorii potriviti?
Exista riscul sa te pierzi in prea multe intrebari, sfatul meu: pui pe o foaie de hartie tot ce ai nevoie in primele 3 luni. Tot ce ai din ceea ce ai nevoie si tot ce nu ai. Cat te costa fiecare lucru. Cat esti dispus sa investesti. Pasi de urmat. Si o iei usor, usor.

Cea mai mare teama este ca, la final, o sa mori de foame. Angajat nu esti, afacerea nu a iesit, timp si bani aruncati pe apa sambetei.

Dar, stai un pic! Esti tanar, ai uitat? Ai timp destul sa faci greseli. Si cel mai important, ai invatat o lectie si ai acumulat mult mai multa experienta decat aveai inainte. Experienta aia care o sa-ti foloseasca la urmatoarea incercare.

Cand pierzi, nu pierzi, castigi o lectie!

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑