Lasa copilul sa se dezvolte in ritmul lui!

Lasa copilul sa se dezvolte in ritmul lui si nu il compara cu nimeni!

Pana sa faca Sabrina primii pasi, fetita vecinului deja mergea. Bona Sabrinei insista sa ii luam premergator, cumnatu’ ne zicea sa o tinem mai des in pozitie de mers, toate rudele aveau ceva de spus.

Din pacate, stiu ca asta nu este un caz singular. Foarte des copiii sunt comparati intre ei. Unii insotitiori din parc parca vin special pentru asta: “al tau merge?” “dar cate cuvinte spune?” “dar mananca mult sau putin, ca al meu mananca putin, si uite-l ce slab e!”

copii

  1. Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare si nu trebuie grabit.

Am lasat-o pe Sabrina in ritmul ei, nu voia sa mearga deloc pe jos, se arunca in genunchi! Foarte bine, n-am fortat-o, cand a fost pregatita a mers singura. Din acel moment Sabrina merge doar pe jos, fara carucior sau sistem de purtare, merge foarte mult pe jos.

  1. Copiii nu se compara.

Fiecare copil este diferit si unic. Fiecare va creste si se va dezvolta in ritmul sau. Stiu ca noi, mamele, suntem atente la fiecare gram pus de catre bebe si la fiecare pas al evolutiei sale, ca, poate, uneori, ni se pare ca un copil de pe strada, de aproximativ aceeasi varsta, face mai multe/spune mai multe/mananca mai mult decat copilul nostru. Sunt sigura ca toti copiii vor evolua bine, fara sa fie fortati intr-un fel.

  1. Copiii stiu mai bine

Daca mananca putin de felul lui, inseamna ca atat este suficient pentru el. Daca are o greutate normala si este vioi, nu-ti face griji!
Daca mananca doar anumite alimente, poate ca simte el ca organismul are nevoie de acel ceva. Nu-l compara si nu-I spune lui “ia uite, Xulescu mananca 5 pufuleti, tu de ce mananci doar unul?”. Copiii care merg mai greu, sunt mai atenti sa nu cada. Asa e felul lor si au nevoie de mai multa stabilitate. Asa ca, stiu ei mai bine cand decid sa mearga si or sa cada mai putin.

  1. Descopera ce-I place si motiveaza-l!

Jocuri care ii plac si care il motiveaza sa faca anumite lucruri. Incercam sa o fac e Sabrina sa mearga prin tot felul de jocuri haioase. Radea mult si uita ca merge!
Mancare buna, care ii place. Ce daca ar manca doar capsuni toata ziua? Sunt super sanatoase! Sabrina prefera afine, si primeste afine si-n iaurt, si-n branzica sau amestecate cu banana, asa mananca mai mult.

Copiii, ce repede cresc! Si pentru ca ei cresc, iar nevoile se schimba si lucrurile raman mici, daca sunteti in cautarea de articole de bebelusi si copii, puteti intra si pe site-ul noriel.

 

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑