Creperia Nominoë – o poveste nascuta in Bretania

O incursiune in timp si spatiu

Asa incepe orice poveste care pe mine ma cucereste – cu un vis. Si imi place sa descopar povesti oriunde in jurul meu, pentru ca ele imi arata partea frumoasa a lucrurilor si dorinta omului de a face ceva dupa cum simte, nu dupa cum trebuie.

Astfel ca, tocmai am descoperit o noua poveste, intr-un local nou deschis in Bucuresti. Iar daca vrei sa pleci putin dintr-un oras gri si ai nevoie de o pauza, sau pur si simplu vrei sa iei masa si sa descoperi ceva nou, te invit la Nominoë.

Totul incepe in Bretania

Bretania  este una dintre cele 26 de regiuni ale Frantei, si locul in care cu 36 ani in urma, un baietel roman de nici 8 ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scapat din lagarul ceausist, ajunge impreuna cu parintii sai intr-un centru pentru refugiati si apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei.

Cucerit de identitatea si cultura acestei regiuni, la inceputul anului 2017, in timpul unei discutii cu sotia, acel baietel devenit intre timp om in toata firea, s-a gandit ca ar putea recrea si la noi, in Romania, un mic colt de Bretanie, devenind astfel, amandoi, un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite.

Si cum sa reprezinti Bretania in afara granitelor sale mai bine decat deschizand o „creperie bretona” ? In acest scop, cei doi au inceput prin a se forma in meseria de „crepier”, in Bretania, unde in vara anului 2017, au urmat o formare personalizata la „Ecole Creperie Le Roïc”, predata de Maestrul Patrick Rongier.

Autentica „creperie” bretona, isi asteapta clientii cu „clatite sarate” facute din adevarata faina de hrisca bretona bio, fara gluten in mod natural, si totodata si clatite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone cele mai traditionale, dar si salate, omlete si gofre, si, nu in ultimul rand, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat in cea mai veche cidrarie artizanala bretona inca in activitate (brut, dulce si bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar si cea mai buna bere artizanala romaneasca, nefiltrata si nepasteurizata (IPA, rosie si alba).

In interiorul crepriei se afla si o mica bacanie, din care clientii pot achizitiona atat cidrul si berea mai sus mentionate cat si adevaratii biscuiti artizanali bretoni („galettes” si „palets”), bomboane de caramel cu unt sarat, cel mai apreciat pateu de porc din Bretania (Henaff), conserve de sardine pregatite manual (cu mai multe tipuri de dressing), suculentul pateu de peste cu bucati („rillettes de poisson”, de mai multe feluri) sau traditionala patiserie bretona („gateau breton”, umplut cu prune). In ambele zone, accentul este pus pe produsele traditionale, artizanale, naturale si bio.

Prin decorul sau, prin muzica specifica, prin atmosfera si prin mica biblioteca alcatuita exclusiv din carti despre Bretania (pentru adulti, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictura, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), Creperia Nominoe este un loc care te transporta in spatiu si timp si te lasa, macar pentru cateva momente, sa te umpli de energie si sa evadezi din Bucuresti.

Gasesti meniul, adresa si alte detalii chiar aici
https://www.nominoe.ro/ro/

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑