Cum transportam copiii in siguranta cu masina?

Sunt o soferita fara prea multa experienta si imi este frica de accidente. Ba nu, nu chiar de accidente, dar imi este inca frica sa conduc zi de zi, dimineata trag de mine sa scot masina din parcare, si noroc ca seara sunt oarecum obligata sa o aduc inapoi acasa. De cele mai multe ori imi este frica sa merg singura cu pitica mea pe bancheta din spate. Cum ne transportam in siguranta copiii? Pana cand ne trebuie un scaun auto pentru copii? Care este legislatia in vigoare si ce norme trebuie sa respectam?

toy-car-418254_640

Conform Codului Rutier, minorii care au sub 1 metru si 35 de centimetri inaltime pot fi transportati cu automobilul numai daca sunt asezati in scaune auto special concepute pentru ei sau in inaltatoare, un fel de perne speciale care se fixeaza de bancheta masinii.

bebelusii,pot sta atat pe bancheta din spate, cat si pe locul din dreapta fata, in scoica speciala pentru ei. In fata, insa, numai dupa ce airbagul a fost dezactivat. Si desi suna complicat, este o operatiune usoara (la unele masini). La mine trebuie deschis torpedoul iar inauntru este un buton on/off pentru airbag. Scoica trebuie si ea fixata bine cu centurile de siguranta in punctele indicate de producator.

Nu doar legea obliga la transportul in siguranta al copilului, cat si nevoia de protejare a acestuia in caz de accident. Nu exista un loc mai sigur in masina decat scaunul special conceput pentru copil. Acesta are rolul de a tine copilul fixat cu centuri speciale, si de a-l proteja in caz de accident. Daca nu ar fi prins cu un dispozitiv special, in cazul unui accident, copilul ar fi izbit de pereti sau aruncat prin parbriz. Numarul copiilor decedati in urma accidentelor ar fi drastic mai mic daca parintii si-ar transporta copiii responsabil si in siguranta.

Copilul nu se transporta in masina in sistem de purtare de catre un adult! In acest fel el va functiona ca un airbag pentru adult in momentul unui impact si ar fi strivit de greutatea acestuia, in niciun caz nu va fi protejat!

O data ce copilul a ajuns la peste 135 de centimetri inaltime, poate sta pe bancheta din spate doar cu centura masinii. Desi peste 1 metru si 50 de centimetrii copiii pot sta pe locul din dreapta fata, eu nu as recomanda acest lucru, mai ales, nu la drum lung.

Un scaun conceput special pentru transportul copiilor nu trebuie sa fie neaparat scump, dar sa indeplineasca cateva cerinte minime de siguranta. Pentru mai multe modele si inspiratie in alegerea scaunului de masina, puteti arunca un ochi si pe site-ul www.noriel.ro

 

 

Comentariile nu închise.

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑